Tweedaagse workshop over Voedselbostuinen in de Ardennen

27/01/23 - 29/01/23

Wat is een voedselbos(tuin)?

Een voedselbos is een door de mens aangelegd bos. Er wordt enkel gebruik gemaakt van eetbare en nuttige planten. Een stuk grond of een stuk tuin veranderen in een voedselbos zorgt voor opslag van CO2 en voor een toename van biodiversiteit. Een bos is minder kwetsbaar voor klimaatveranderingen en extreme weersomstandigheden. Komt daarbij nog dat er massa’s gezond eten uit zo een bos kan komen en dat het veel mooier is dan een gazon.

Ik heb maar een kleine tuin, lukt dat ook?

Negen procent van de Vlaamse groene ruimte wordt ingenomen door tuinen, klein en groot. Hier ligt een stuk van de oplossing voor de toekomst. Ook in kleine tuinen kun je weg met vaste eetbare planten, fruitbomen, noten en plukfruit. Dergelijke kleine systemen vormen een voedselreserve en zorgen voor meer biodiversiteit. Zij kunnen fungeren als corridors voor wilde fauna. Een toename aan organisch materiaal in de bodem zorgt voor opslag van CO2. Door gebruik te maken van vaste planten, is er minder input nodig (werk, fossiele brandstoffen, bestrijdingsmiddelen,…).

Het beste moment om een boom te planten was 20 jaar geleden. Het op één na beste moment is vandaag.

Hoe ziet het weekend eruit?

 
 
IMG_0236.jpg

Vrijdag 27/01

Start om 18u, vroeger arriveren kan ook. Bieke staat klaar om jullie goed te ontvangen en naar jullie eigen kamer te begeleiden. Daarna is er tijd om het domein te verkennen of een stapje te zetten in onze mooie Ardeense bossen. Of meteen onder het genot van een goed glas de andere leuke deelnemers en de organisators te leren kennen. ‘s Avonds volgt een smakelijk diner, bereidt door Barbara van Yasai. Next level veganistische keuken.

IMG_0238.jpg

Zaterdag 28/01

Een lekker ontbijt. Daarna start de workshop. De voormiddag begint met het theoretisch gedeelte.

  • Wat zijn voedselbossen

  • Wat is een voedselbostuin

  • Waarom zijn ze nuttig

  • Welke planten passen in een voedselbos

  • Hoe een perceel evalueren

  • Aanplant en onderhoud

  • … en nog veel meer

Een deugddoende lunch, terug verzorgd door Yasai.

Na de middag volgt de rest van de theorie, eventueel gekoppeld aan een praktisch gedeelte. We bereiden een stukje grond voor om aan te planten.

Nadien is er tijd voor het bespreken van jullie eigen tuin. Breng een plan mee van het perceel/stuk tuin waar je zelf een voedselbos wil creëren en dan help ik je op weg.

‘s Avonds is er een vegan diner en tijd voor een glas en een babbel met gelijkgestemde zielen.

20201210-143719.jpg

Zondag 29/01

Een zondags ontbijt. Daarna is er tijd om vragen te stellen en verder te werken aan je eigen plan. De bedoeling is niet om naar huis te gaan met een volledig afgewerkt plan, daarvoor is een weekend te kort. Je bent door de workshop wel in staat je eigen plan verder uit te werken en je weet waar je extra informatie kan vinden.

Na de lunch ben je vrij om naar huis terug te keren of kan je kiezen voor een wandeling met Christophe, die uw kennis over de Ardeense bossen op peil zal brengen.

De workshop wordt door mij gegeven. Bij ‘about me’ kun je vinden welke opleidingen ik zelf volgde.

Kostprijs:

  • 415 euro

Inbegrepen in de prijs zijn twee overnachtingen op een comfortabele kamer met eigen badkamer (inclusief bedlinnen). Je slaapt sowieso met twee in één kamer. Er wordt twee keer diner voorzien, evenals twee keer lunch en twee keer ontbijt. De maaltijden zijn veganistisch..

Een werkboek met bijhorende plantenlijst worden voorzien.

Meer informatie en inschrijven: Klik hier

Enkele indrukken van voorbije weekends: klik hier